Thursday, April 30, 2009

PENGREDAN KEDAI MAKAN

Pengredan kedai makan oleh Majlis Bandaran Tempatan dan Jabatan Kesihatan Daerah dengan Gred A, B atau C mungkin bertujuan baik tetapi secara langsung meningkatkan rasuah dan ketidak telusan pihak berkuasa yang melakukan pemeriksaan.

2.Memandangkan semakan yang dibuat adalah berdasarkan dimerit menggunakan borang standard mengikut Akta Makanan 1983 Pindaan 2001 ianya tidak telus. Walaupun Akta Makanan 1983 adalah lebih terperinci tetapi dengan menggunakan borang demerit yang boleh menyebabkan kesalahan yang dilakukan tidak dapat dilapurkan dengan telus. Sehinggakan kesalahan kecil yang boleh dirunding pakai tidak diterima langsung.

3.Adalah menjadi satu kesalahan sekiranya pengusaha makanan menjual sebarang makanan yang bersuhu di bawah 60 darjah Celsius mengikut kaedah pada borang dimerit yang digunakan.

3.Mengikut Akta Makanan yang diperakui di peringkat antarabangsa, Amerika Syarikat dan negara megara eropah makanan boleh dijual pada suhu bilek dan bertutup untuk tempuh selama 4jam.

4. Jabatan Kesihatan Daerah Kementerian Kesihatan setiap kali membuat pemeriksaan ke kedai makan sekiranya mendapati sebarang suhu makanan kurang daripada 60 darjah celsius adalah merupakan satu kesalahan walhal sepatutnya ianya dikuatkuasa kepada makanan yang dijual melebihi 5jam tempuhnya.

5. Jabatan Kesihatan sepatutnya mengambil langkah yang lebih telus dan positive dengan menerangkan dengan lebih terperinci kesalahan yang dilakukan dan mencatitkan dengan jelas akan kesalahan sebenar yang dilakukan.

6. Didapati walaupun pengusaha kedai makan telah menyimpan semua makanan dalam peti sejuk dan peti beku dalam lebih daripada 1000 buah bekas bertutup sekiranya 1 daripada bekas yang digunakan didapati tidak bertutup lengkap walaupun sedikit sahaja terbuka pengusaha telah melakukan kesalahan.

7. Walaupun lantai kedai makan hendaklah sentiasa kering dan tidak basah tetapi sekiranya lantai didapati basah walaupun baru lepas dimop pengusaha juga telah melakukan kesalahan.

8. Manakala setiap peti beku hendaklah berada pada suhu -18 darjah celsius kebawah. sekiranya pengusaha mempunyai 10 buah peti beku dan salah satu daripada peti beku didapati suhunya -16 darjah celsius juga telah melakukan kesalahan.

9. Begitu juga dengan peti sejuk suhu hendaklah berada pada suhu diantara 0 darjah celsius hingga 4 darjah celsius dan sekiranya pengusaha mempunyai 10 buah peti sejuk walaupun hanya satu peti sejuk yang berada pada suhu 5 darjah celsius juga telah melakukan kesalahan.

10. begitu juga sekiranya ikan tenggiri goreng berada pada suhu kurang daripada 60 darjah celsius juga telah dianggap melakukan satu kesalahan.

11. Sebenarnya masih ramai kakitangan yang membuat pemeriksaan di kedai makan adalah merupakan kakitangan yang tidak berkelayakan dan tidak berkelayakkan dan hasilnya pengusaha kedai makan yang menanggung penindasan.

12. Sekiranya kita belajar di peringkat universiti kita dapati setiap pensyarah tidak kedekut untuk memberikan pelajarnya markah 100% sekiranya pelajarnya boleh menjawab dengan betul. Tetapi berbeza dengan kakitangan daripada Jabatan Kesihatan yang membuat pemeriksaan mereka amat takut untuk menganugerah markat 100% atau 90% ke atas kepada pengusaha kedai makan walaupun keadaan operasi keseluruhan kedai telah cukup bersih.

13. Tetapi amat mendukacitakan dengan sedikit bayaran segala kepayahan tadinya semuanya hilang dan pengusaha kedai makan boleh diberikan Gred A tanpa ragu ragu walaupun ianya mungkin hanya layak untuk Gred B. Begitu juga pengusaha Gred C kerana sanggup membayar diberikan Gred B.

14. Manakala para pengusaha yang jujur dan ikhlas berniaga dan betul betul ingin melakukan yang terbaik perjalanan mereka dijadikan begitu sukar kerana tidak mahu mmembayar.

15. Ada baiknya pihak berkuasa menghapuskan sistem pengredan kedai makan TETAPI masih melakukan pemeriksaan seperti biasa. Ini dapat menghapuskan penyalahgunaan kuasa dan mengelak berlakunya kegiatan rasuah secara berleluasan. Tambah lagi tahap kebersihan kedai makan sebenarnya dapat dipertingkat dengan lebih berkesan lagi.

No comments: